Ik ben, wat ze zeggen, een typische autodidactische nerd. Het is misgegaan toen er, tijdens mijn HAVO-opleiding, naar vrijwillige deelnemers voor een computercursus werd gezocht. Ik had mijn passie gevonden. CP/M en Basic op de Exidy Sorcerer vond ik al snel niet meer spannend en via de Acorn Atom kwam er een BBC Micro en een breed scala aan programmeertalen zoals 6502 assembly beschikbaar. De eerste modem volgde snel en opende mijn wereld naar bulletinboards en andere computersystemen buiten de eigen zolderkamer. Door een carrière bij SITA werd internationale datacommunicatie een dagelijkse zaak. Mede die kennis lag aan de basis van XS4ALL waar ik in 1992 mede-oprichter van was. Door verschil van inzicht vertrok ik er in 1995 en startte, samen met Nique, Webtic internet consultancy. Sinds die tijd ontsluit ik via open-source oplossingen informatie voor opdrachtgevers.
Mijn uitdaging van tegenwoordig? Er is een tweede passie bijgekomen. Koken. Echt en eerlijk koken met lokale en biologische producten.
Mijn blog: Cooking Code. Toetsaanslagen van een programmeur.
Gesetteld als freelance grafisch vormgever met een opleiding aan de Hogeschool van de Kunsten Arnhem achter de rug ontmoette ik in 1995 Paul Jongsma. Deze ontmoeting bleek zeer vruchtbaar te zijn. Zijn kennis van het digitale domein was de trigger om verder te kunnen groeien. Vooral in het begin werd ik uitgedaagd door de beperkingen van het internet: interlinie, corpsgrootte, ligaturen, PMS-kleuren, papiersoorten, het waren allemaal begrippen die losgelaten moesten worden. Browseroorlogen en beperkte bandbreedtes kwamen ervoor in de plaats: een spannende tijd. Opleidingen voor digitaal vormgever waren er nog niet. Informatie-architect, user-experience, navigatiestructuren, het waren nog onbekende begrippen. Het was vooral een speelveld voor hen die nieuwsgierig waren. De combinatie van beide vakgebieden zorgde ervoor dat naast het mooi maken ook het inventariseren, analyseren en ordenen van informatie tot mijn specialiteiten ging behoren.
Een grote uitdaging was en is: hoe kun je orde brengen in de enorme stroom van informatie. Omdat ik, tien jaar na de start van Webtic, mijn horizon weer eens wilde verbreden heb ik de deeltijd-opleiding Media en Informatie Management aan de Hogeschool van Amsterdam gevolgd en met succes afgerond. Mijn afstudeerproject was getiteld ‘Datatopia. De toekomst in de visualisatie van statistische gegevens.’ Mijn kennis opgedaan in de afgelopen jaren deel ik graag: kijk maar eens op mijn blog Latebytes, schrijfsels van een UX designer.
Stokpaardjes?
Hoe kun je informatie versterken door beelden te gebruiken en hoe kun je de kennis van een groep inzetten om een nieuw product of een blijvende verandering te bewerkstelligen.
Mijn specialiteiten
conceptontwikkeling | design thinker | user experience research | informatie management | grafisch ontwerp | webdesign | ontwerpen voor gedragsverandering